Eskilstuna

Denna artikel är en annons

Borsökna får förskola

Vackra Borsökna Östergård växer. Nu säljs 12 arkitektritade radhus, nyckelfärdiga med platt­sättning, häck, avgränsande plank, sophus, husnummer och brevlåda. Bara att flytta in! Överst till höger: Så här kan Borsökna Östergård komma att se ut, efter Faskunges 7 etapper.

Barndomsminnena är som diabilder med sol och bad i Borsöknasjön och cykelturer med grannbarnen. En sådan uppväxt borde fler ha möjlighet att få.

Med de tankarna bygger nu familjeföretaget Faskunge Fastigheter prisvärda, inflyttningsklara hus och Borsöknas första förskola.

– Idén är att bygga hus som du ska ha råd att bo i om du har ett jobb. Och i Borsökna finns allt en barnfamilj kan önska sig med tryggheten och närheten till både naturen och till stan, säger Ankie Bandstigen, vd för Faskunge Fastigheter.

Vägen in till det nybyggda området är inte helt klar och en grävmaskin är i full färd med att att anlägga ny parkering till badet. Längre ner i backen står de kedjehus som ingick i första etappen i Borsökna Östergård.

 

Det lyser i fönstren och utanför står det trehjulingar och kombibilar parkerade.

 

Vid allhelgonahelgen nästa år flyttar tolv familjer in i de nya radhusen i etapp två – de första kontrakten har redan tecknats.

 

– Det är samma nybyggaranda här nu som när mina föräldrar byggde hus här på 60-talet, säger Ankie Bandstigen.

 

På den tiden bodde familjen Bandstigen i lägenhet i Skogsängen innan de fick möjlighet att bygga ett egnahemshus. Ett generationsskifte pågår nu när husen blir för stora för de äldre att sköta om och trädgården mest en belastning.

 

– Egentligen var min tanke att ge äldre en möjlighet att få ett enklare boende utan att behöva flytta ifrån Borsökna. Under researcharbetet förstod jag dock att det största behovet finns hos de yngre som idag inte har råd att köpa hus. Idén är nu att erbjuda den här generationen det som jag själv fick som barn, säger Ankie Bandstigen.

 

När allt är klart ska det stå 100 hus här. För att göra husen så billiga som möjligt har arkitekterna på Tyréns fått i uppdrag att rita smart för att hålla nere produktionskostnaderna.

 

– Men än så länge har vi inte behövt göra avkall på materialval. Alla hus har Marbodalkök och stavparkett i ek. Husen upplåts med bostadsrätt för att kontantinsatsen inte ska vara så hög. Faskunges husköpare behöver inte oroa sig. Rad­husen i Borsökna är helt enkelt är för billiga för att hushållen ska drabbas av ett eventuellt skärpt amorteringskrav. Vi vågar påstå att ”har du ett jobb, så har du råd med våra hus”.

 

Under uppväxten har Ankie kunnat följa Eskilstunas utveckling från bruksort med arbetskraftsinvandring och den smältdegel av möjligheter som det har skapat. Idag har Eskilstuna utvecklats till en framtidsstad som i realiteten funge­rar som en kranskommun till Stockholm. Nya, snabba transportvägar och tågtrafik gör det möjligt att pendla. Samtidigt som den dynamiska politiska atmosfären med socialdemokrater och moderater i ledningen har skapat en mylla där internationella företag väljer att sätta skott.

 

Ankie Bandstigens hjärta klappar för Eskilstuna och med familjeföretaget Faskunge Fastig­heter finns en policy att bara använda lokala entreprenörer.

 

– I slutändan betyder det att folk från orten vill kunna gå rakryggade och känner ett större ansvar. Engagemanget blir på riktigt och för oss är det en investering i det lokala samhället, säger Ankie Bandstigen.

 

Hon vet vad hon pratar om. Hennes egen familj har satt Eskilstuna på världskartan med STIGA Sports, som finns representerade i över 100 länder. Tillverk­ningen av pulkor och bordtennisstommar har tagits hem till Eskilstuna och därmed skapat arbetstillfällen och bidragit till att utveckla hemstaden. Faskunge Fastig­heter å sin sida låter bygga ut Borsökna med en fin kvartersgata, som sedan överlämnas till Eskilstuna kommun.

 

– Som familjeföretag har vi alltid tyckt att det är viktigt med traditioner och långsiktighet, säger Ankie Bandstigen.

 

Även om barndomsbilderna från Borsökna numera är sepiafärgade, så är det nutida Borsökna sig likt. Allt finns kvar – till och med Monas Närlivs där Ankie Bandstigen hängde med sina vänner i tonåren.

 

Visionen är att i Borsökna skapa en bykänsla med plats för olika kulturer och åldrar. Tankarna på ett generationsboende finns kvar i planerna för området längre fram.

 

– Det kan bara vara positivt att barn och äldre får finnas i närheten av varandra. Som ett första steg är jag stolt över att vi kan erbjuda Borsöknas första förskola, säger Ankie Bandstigen. Parallellt med utbyggnaden av Borsökna Östergård driver Faskunge ytterligare en detaljplan, som även kommer ge plats för ett vårdboende med 54 vårdplatser.

 

Diabilderna från 60-talet må vara blekta, men nu fotograferas Borsökna­­barnens första steg med mobilkamera – måhända med sepiafilter – och medan det nysådda gräset växer föds nya idéer för att bidra till Borsökna som ett av Eskilstunas mest attraktiva villaområden.

 

– Faskunge Fastigheter har ett starkt varför; det ska vara roligt och det ska finnas en skaparglädje. Jag ser att vi kommer att få detta att fungera, säger Ankie Bandstigen.

Boka ditt nyckelfärdiga radhus i Borsökna Östergård
Etapp 2

 

Inom Brf Regnbågen finns 12 nyckelfärdiga radhus. Husen är 114 kvm fördelade på upp till fyra sovrum, uteplats på fram- och baksida samt två badrum.

 

Pris från 2 495 000 kronor, månadsavgift 4 995 kronor. Inflyttning från vecka 44 2018.

 

För intresse kontakta mäklare Annica Lövgren på Länsförsäkringar Fastighets-förmedling på tel. 070-999 31 21, annica.lovgren@
lansfast.se

– Som familje­företag har vi alltid tyckt att det är viktigt med traditioner och långsiktighet, säger Ankie Bandstigen, vd för Faskunge Fastigheter.