Munktellstaden – Stolt historia

med ny framtid

Munktellstaden växer och utvecklas, det är kanske det område i Eskilstuna som tydligast visar Eskilstunas förändring över tid. Bolinder Munktells fabriksområde har idag stegvis förvandlats till ett kunskaps- och kulturområde med ett stort utbud för kommunens invånare.

Förra året invigdes Munktellbadet, vilken är Sveriges första simhall som uppfyller kraven för benämningen Miljöbyggnad Guld. I somras blev STIGA Sports Arena med 3 700 sittplatser klar. Även den i klassnivå Miljöbyggnad guld, som förutom sporten, ska ge plats för konserter och mäss-or. Dessutom planeras för första gången bostäder i området. Läget är attraktivt nära ån och knyts samman med centrum via Faktoriholmarna och nya Mälardalens Högskola i det som kallas kunskapsstråket.

 

Försäljningen av bostäder har redan börjat för den del som kallas Västra Munktellstaden, mittemot badmintonhallen och Scenkonst Sörmland. Beräknad inflytt är våren 2019. Här kommer det även att byggas en förskola, lokaler och promenadstråk utmed ån. Reinhold Gustavsson, Riksbyggen och Kom­mun­fastigheter kommer att bygga ut området i etapper.

Västra Munktellstaden

Försäljningen av bostadsrätter har redan börjat för kvarteret Nithammaren mellan STIGA Sports Arena och Eskilstunaån. Beräknad inflytt är till våren 2019. Här kommer det även att byggas en förskola, lokaler och ett parkeringsgarage. Reinhold Gustavsson, Riksbyggen och Kommunfastigheter kommer att bygga i etapper.

 

Reinhold Gustafsson planerar för 35 bostadsrätter i två huskroppar intill det norra brofästet av den nya gångbron Västerbron. Som radhus fast i stan. Ytterligare 40 bostadsrätter i en etapp 2. Riksbyggen ska bygga 40 bostadsrätter med säljstart i början av nästa år. Kommunfastigheter bygger 55 lägenheter.

 

87 nya studentlägenheter på Västra storgatan får nära till nya campuset. Eskilstuna Kommunfastigheter bygger 81 ettor på ca 25 kvm, sex tvåor på 35 kvm. Klart för inflyttning i januari 2019.

Fakta: Munktellstaden

 

Munktellstaden är uppkallat efter entreprenören Johan Theofron Munktell, som började tillverka verktyg, ångmaskiner och annan mekanisk utrustning i området i början av 1880-talet. Hans företag blev senare Volvo BM och är idag en del av VCE, Volvo Construction Equipment.

Östra Munktellstaden

I östra Munktellstaden, i kvarteret Nätet, byggs det också och här planeras för 1100 nya bostäder, äldreboende, förskola och butiker. Det blir en helt ny stadsdel med nio kvarter.

Norra Munktellstaden

I norra delen bygger bland annat Magnolia 98 bostadsrätter varav första hälften sålde slut i våras. Även Kärnhem bygger ett kvarter här som säljs i två etapper. Först ut är Brf Munktell som består av två hus med totalt 67 lägenheter.

 

Kommunfastigheter kommer att bygga sex punkthus med fem våningar och totalt 97 hyreslägenheter.

Eskilstuna konstmuseum ...

... finns i Munktellstaden. Där visas samlingen med verk från 1600-talet till idag och tillfälliga utställningar med samtida konst och konsthantverk. Här hittar du pedagogisk verksamhet, Svenskt barnbildarkiv, programverksamhet samt en butik och en restaurang.

Munktellbadet

2016 invigdes Eskilstunas nya badhus, byggt i tegel, ett material som smälter väl in i omgivningen. Bygget har fått utmärkelsen miljöbyggnad Guld. Badet innehåller bland annat en 50-meters bassäng, ett familjebad, relaxavdelning och en servering med fin utsikt över Eskilstunaån.

 

I familjebadet finns det bland annat olika lekstationer, vattenhjul och en liten bäck med porlande vatten enligt önskemål från barnen som var delaktiga i ett tidigt skede av planeringen av det nya badhuset.

180 år av svensk industrihistoria

På Munktellmuseet i Eskilstuna kan du bland annat se den första svenska traktorn från 1913 och den första hjullastaren från 1954. Dessutom hittar du världens första serietillverkade ramstyrda dumper med det svenskklingande namnet ”GrusKalle”.